This is the website of the Shouraizou study project, which ended April 2005. The project has been a tremendous succes.
The website is archived to give you an insight into the project. Please notice that most content will be outdated and not applicable anymore.
Download the published reports ('Download Reports') or contact us ('Contact Information') for more information about Shouraizou.
Shouraizou
indent  Homepage
indent  Japanese 日本語版
indent  Project Summary
indent  Study Tour
indent  Study Tour (reports)
   indent  Osaka (01-08 nov)
   indent  Nara (09 nov)
   indent  Tokyo (10-17 nov)
     indent  10 nov (wo)
     indent  11 nov (do)
     indent  12 nov (vr)
     indent  13 nov (za)
     indent  14 nov (zo)
     indent  15 nov (ma)
     indent  16 nov (di)
     indent  17 nov (wo)
   indent  Sendai (18-20 nov)
   indent  Akita (21-22 nov)
   indent  Tokyo (23-24 nov)
indent  Study Tour (pictures)
indent  Pictures (other)
indent  Organization
indent  People
indent  References
indent  Download Reports
indent  Contact Information

Students
indent  Introduction
indent  Research Project
indent  Japanese Course
indent  Contract Research
indent  Japan Symposion
indent  Final Symposium

Companies
indent  General Information

Log In
Username

Password






Search Web Pages





17 nov (wo)

Woensdag 17 november

Hallo lezers. De dag van vandaag begint alweer om 7:15, wat de meesten van ons (zowel studenten als een professor) zwaar valt. Maar ja, er staan leuke en interessante zaken op het programma, dus we klimmen er maar uit, kleden ons om en brengen een bezoek aan de kantine om een ontbijtje te nuttigen. Met een kop koffie in de hand wordt vervolgens in de bus gestapt, om in een uur af te reizen naar het Earth Simulator Centre.

Het Earth Simulator Centre is een goed voorbeeld van het streven van Japanners om overal de beste in te zijn. Bij het Earth Simulator Centre staat namelijk de snelste operationele computer ter wereld. Hier zijn ze erg trots op. Het programma begon met enkele lezingen over de toepassingen van de supercomputer. Aangezien men in Japan veel met aardbevingen te maken heeft, behoort dit onderwerp meteen ook tot de core business van het instituut. Na de presentaties was het tijdstip aangebroken om de computer te gaan bekijken; we hebben een grote zaal (formaat grote gymzaal) bezocht met achter ramen de vele enorme computerkasten.

Na het bezoek zijn we Sendai ingegaan om te lunchen. Voor mijn groepje werd dit een bezoekje aan de Mc Donalds, de Japanse lunches waren we namelijk even zat. Met de smaak van franse friet nog in de mond namen we de benenwagen richting Sony Media World. Omdat Media World meer een presentatie is van de nieuwste producten van het bedrijf, hebben we ons micro onderzoek naar innovatie niet naar wens uit kunnen voeren. Dit zagen we echter vantevoren al een beetje aankomen. In het pand van Sony hebben we kennis gemaakt met QRIO en AIBO (resp de robot en robothond van Sony). De robot kon ingeschakeld worden door er tegen te praten. Dit was zeer komisch, omdat de dame die ons rondleidde QRIO wel aan kon zetten (zeg "hello QRIO"), maar niet uit kon schakelen (zeg "thank you QRIO"). Dit laatste mislukte doordat veel Japanners in plaats van "thank you" iets in de trand van "senk you" zeggen. Na drie keer proberen is het toch gelukt, iedereen is tenslotte gevoelig voor een commanderende vrouw. Naast QRIO en AIBO hebben we een digitale beamer bekeken (in de toekomst geschikt voor bioscopen) gevolgd door een confrontatie met het hipste van het hipste op video- en audiogebied. Het bezoek werd afgesloten met een demo van de mogelijkheden van QRIO; hij demonstreerde dat hij onder andere kon dansen, praten, luisteren, lopen, voetballen en communiceren met de omgeving.

Na afscheid genomen te hebben van Sony hebben we ons in het hotel omgekleed voor het avondprogramma: een diner op een boot met uitzicht op Tokyo City. Dit was geniaal. We hebben ons het Japanse eten, het bier en de sake goed laten smaken alvorens over te gaan op een karaokesessie. Dit zangfestijn is een grote hobby van de Japanner en aangezien wij alles over het land willen weten, moesten we eraan geloven. We hebben zo'n beetje alle deelnemers en professoren met en zonder muzikaal talent voorbij zien komen. Dit tot groot vermaak van alle aanwezigen en het restaurantpersoneel. Om 21:30 wilden de Japanners ons toch echt weg hebben, dus zijn we in de bus gestapt richting hotel Sakura.
Tsja, daar zaten we dan. Gezellige avond achter de rug en de horloges gaven nog maar 22 uur aan. Voor de volgende dag stond een lange shinkansenreis (met koffers) met als bestemming Sendai op het programma. Negen mensen (waaronder ik) wisten wel een verdere invulling voor de avond en zijn samen met prof Bram het centrum van Sendai nog even in geweest. We hebben een bezoek gebracht aan een vage club, Tokyo hardrockcafe en een leuke discotheek. Vele biertjes later (waaronder veel Heineken en Grolsch) vonden we het wel best en hebben een taxi aangehouden die ons waarschijnlijk wel thuis kon brengen. Dit bleek gelukkig ook nog eens waar te zijn. Konden de mensen onder ons die niet naar de vismarkt wilden (om 4:45) nog mooi even twee uurtjes slaap pakken..

Harald Profijt

Created on 10/22/2004 02:51 PM by RolandMe
Updated on 11/21/2004 11:37 AM by MartinW
 Printable Version

In cooperation with
IEEEScintilla
University of Twente

Sponsors
Werken bij Philips
Careers at Shell
MESA+
Freerider.nl