This is the website of the Shouraizou study project, which ended April 2005. The project has been a tremendous succes.
The website is archived to give you an insight into the project. Please notice that most content will be outdated and not applicable anymore.
Download the published reports ('Download Reports') or contact us ('Contact Information') for more information about Shouraizou.
Shouraizou
indent  Homepage
indent  Japanese 日本語版
indent  Project Summary
indent  Study Tour
indent  Study Tour (reports)
   indent  Osaka (01-08 nov)
   indent  Nara (09 nov)
   indent  Tokyo (10-17 nov)
   indent  Sendai (18-20 nov)
   indent  Akita (21-22 nov)
     indent  21 nov (zo)
     indent  22 nov (ma)
   indent  Tokyo (23-24 nov)
indent  Study Tour (pictures)
indent  Pictures (other)
indent  Organization
indent  People
indent  References
indent  Download Reports
indent  Contact Information

Students
indent  Introduction
indent  Research Project
indent  Japanese Course
indent  Contract Research
indent  Japan Symposion
indent  Final Symposium

Companies
indent  General Information

Log In
Username

Password


Search Web Pages

22 nov (ma)

Maandag 22 november

Vandaag vinden de laatste bedrijvenexcursies plaats. We gaan op bezoek bij de universiteit van Akita en het Akita instituut voor Advanced Technologies (AIT).

Na een haastig ontbijt uit de supermarkt, er was wat miscommunicatie geweest over het ontbijt in het hotel, was iedereen weer netjes in pak gekleed en klaar om op weg te gaan. Saito-san kwam ons ophalen in het hotel en leidde ons naar het juiste gebouw op het universiteitsterrein. We worden daar verwelkomd door de vice-president van de universiteit en deze geeft een kort overzicht van de structuur van de universiteit en de activiteiten die plaatsvinden in de verschillende onderdelen.

Daarna kregen we een presentatie van de onderzoeksleider van VBL. Dit instituut doet veel onderzoek op scheikundig gebied in de ecologie en na deze presentatie was er tijd voor een vragenronde. VBL probeert techniek te ontwikkelen waarmee venture businesses opgestart kunnen worden in de regio, maar door de privatisering van alle universiteiten vorig jaar was dat moeilijker geworden. Er was ook een posterpresentatie georganiseerd door de medewerkers van VBL waar 27 projecten getoond werden. De medewerkers, voornamelijk PhD studenten, waren erg vriendelijk en gaven ons veel uitleg over hun werk en de werksfeer.

Het hele bezoek was er ook een cameraploeg aanwezig van de plaatselijke tv en zo kon het gebeuren dat verschillende personen van Shouraizou voor de camera kwamen. Saito-san heeft het programma dat 's avonds werd uitgezonden opgenomen en verraste ons met een kopie de volgende dag.

Na de posterpresentatie was het tijd voor de lunch. De studenten die aanwezig waren namen ons mee naar de kantine en de professoren gingen lunchen met het voltallige CvB van de universiteit. Op weg naar de kantine viel op dat er in Akita niet zoveel buitenlanders komen, want studenten gingen letterlijk uit de ramen hangen om ons te bekijken.

De lunch was echt goed en voor het eerst deze reis werden ook de vegetariers onder ons verwent. Er kon uit werkelijk allerlei verschillende lekkere dingen gekozen worden en het smaakte allemaal even lekker.

Na de lunch brachten we nog een kort bezoek aan het museum van de universiteit. Akita was vroeger een mijnstad en samples van de verschillende mineralen die daar gevonden werden liggen hier tentoongesteld samen met mineralen uit andere delen van de wereld. Jasper heeft blijkbaar zijn eigen steensoort en deze ligt naast een steen genaamd apetite.

Om twee uur was het tijd om met een gehuurde bus naar het AIT af te reizen. Daar kregen we van professor Uechi, een goede vriend van prof Lodder, een leuke presentatie over de geschiedenis van de relatie tussen Nederland en Japan. Hij sloot af met wat in zijn ogen belangrijke factoren waren die innovatie mogelijk maakten.

Voor de rest kregen we bij AIT een rondleiding door de faciliteiten, o.a. een cleanroom en meetruimte, en ook een posterpresentatie over de verschillende projecten die gedaan waren en die nog liepen.

Het laatste onderdeel van het programma was een party in de kantine van de universiteit en iedereen had daar erg veel zin in. Nadat er verschillende speeches gehouden waren en iedereen bedankt was, werd er geproost. Hierbij schrokken de aanwezige Japanners nogal van het volume wat 36 proostende Nederlanders produceren. Saito-san had meerdere tafels vol met lekkere hapjes en een goede voorraad drank geregeld, dus de gezelligheid zat er al snel in. De commissie onderbrak het feest halverwege om nog wat mensen persoonlijk te danken, waaronder natuurlijk Saito-san.

Na nog wat geborreld te hebben was het tijd om het universiteitsterrein te verlaten. Visite kaartjes waren ruimschoots uitgewisseld met de belofte om de gemaakte foto's door te sturen. De dag werd door de meesten van ons afgesloten met een bezoek aan de Furo en sauna in de badkamer van het hotel en daarna was het tijd om alvast onze koffers in te pakken voor de terugreis van morgen.

Michel Franken

Created on 10/22/2004 02:54 PM by RolandMe
Updated on 11/23/2004 06:51 AM by MartinW
 Printable Version

In cooperation with
IEEEScintilla
University of Twente

Sponsors
Werken bij Philips
Careers at Shell
MESA+
Freerider.nl