06 nov (za)

Zaterdag 6 november

Vandaag stond er een cultuur-dag gepland in Hiroshima. Zoals jullie allemaal weten is deze stad de eerste geweest die de gruwelen van een nucleaire aanval heeft moeten doorstaan.

Na een voorspoedig ontbijt, stappen we in de Shinkansen naar Hiroshima. Velen van ons zijn nog steeds verbijsterd over de pure snelheid die deze treinen kunnen ontwikkelen, we rijden in het nieuwste type van JR Central. Tijdens de treinreis brengt iedereen zijn tijd nuttig door, zei het met schrijven, praten met Japanners of slapen.

In Hiroshima aangekomen pakken we de tram naar het Peace Memorial Park. In dit park staan de resten van het laatste gebouw dat de nucleaire explosie enigszins doorstaan heeft. Dit gebouw heet de A-bomb Dome en staat symbool voor het verleden van Hiroshima. Verder heeft iedereen van de studiereis een kraanvogel van origami gevouwen bij het Children’s Peace Memorial. Dit gebeurde in een sfeer die de gedachte van het monument eer aan deed. De mensen die begonnen inspireerden andere deelnemers en ook mensen buiten onze groep om ook te beginnen en leerden elkaar hoe het te doen. Nadat de kraanvogel gevouwen was, gingen de meesten nog een wandeling maken in het eigenlijke park dat meerder monumenten en veel symboliek bevat.

Nu het ochtendprogramma afgelopen was, werd het tijd voor de lunch. Meerdere Japanners werden aangesproken en allemaal hielpen ze ons om naar een goede eetstek te komen. We kwamen uit bij een flatgebouw van meerdere verdiepingen, waar op iedere verdieping minstens 4 “okonomiyaki” restaurants zaten. Dit is een erg lekker gerecht met o.a. een soort van pannenkoek, groenten, spek, ei en saus. Later werd ontdekt dat Lonely Planet dit gebouw als 1 van de 3 beste in Japan aanwees.

Na onze lunch gingen we terug naar het Peace Memorial Park waar we het Peace Memorial Museum bezochten. In dit museum worden naast de aanloop tot het neerkomen van de bom en de nasleep van deze tragedie ook de impact en gevolgen van hedendaagse kernproeven aandacht gegegeven. Op deze manier heeft Hiroshima zich willen profileren als een voorvechter voor een wereld vrij van nucleaire wapens en algemene wereldvrede. Een mooi initiatief hiervan zijn de brieven van de burgemeester van Hiroshima. Deze brieven worden verstuurd in protest tegen kernwapens en –proeven aan de leiders van landen die deze proeven uitvoeren. Tot aan de dag van vandaag zijn er reeds 588 van deze brieven verstuurd.

Na dit indrukwekkende bezoek, werd het tijd voor het diner. Besloten werd om niet met de hele groep uit eten te gaan, maar deze op te splitsen in groepjes van 5 a 6 personen die zelfstandig gaan eten en pas drie uur later verzamelen om naar het hotel in Osaka terug te gaan. Sommigen van ons besteden hun tijd voornamelijk in een van de vele spelhallen, terwijl anderen kennis maken met de plaatselijke straatcultuur of het “O-makase shimasu” (U beslist voor ons) principe toepassen.

Nadat we weer allemaal verzameld zijn, gaan we te voet naar het station om met de shinkansen, gewone trein en de benenwagen terug in hotel Kinki te geraken.

Michel Franken