This is the website of the Shouraizou study project, which ended April 2005. The project has been a tremendous succes.
The website is archived to give you an insight into the project. Please notice that most content will be outdated and not applicable anymore.
Download the published reports ('Download Reports') or contact us ('Contact Information') for more information about Shouraizou.
Shouraizou
indent  Homepage
indent  Japanese 日本語版
indent  Project Summary
indent  Study Tour
indent  Study Tour (reports)
   indent  Osaka (01-08 nov)
   indent  Nara (09 nov)
   indent  Tokyo (10-17 nov)
   indent  Sendai (18-20 nov)
   indent  Akita (21-22 nov)
     indent  21 nov (zo)
     indent  22 nov (ma)
   indent  Tokyo (23-24 nov)
indent  Study Tour (pictures)
indent  Pictures (other)
indent  Organization
indent  People
indent  References
indent  Download Reports
indent  Contact Information

Students
indent  Introduction
indent  Research Project
indent  Japanese Course
indent  Contract Research
indent  Japan Symposion
indent  Final Symposium

Companies
indent  General Information

Log In
Username

Password


Search Web Pages

21 nov (zo)

Zondag 21 november

Hoewel het opstaan tussen 06.00u en 07.00u na drie weken wellicht weleens zou mogen gaan wennen, blijft het toch echt een hele opgave om wakker te worden. Dat heeft misschien wel meer met de duur van de nachtrust te maken, dan met de tijd van opstaan, maar om 2200u slapen is ook geen optie. Voor de mensen die vandaag moeite hebben met opstaan geldt dat ze alleen maar naar het station hoeven te lopen. Wanneer ze eenmaal in de shinkansen zijn gerold, kan daar verder geslapen worden. Vandag reizen we namelijk van Sendai naar Akita, de laatste nieuwe verblijfplaats voor ons. Na het echt Japanse ontbijt lopen we om 0800u naar het station. We zoeken de juiste Shinkansen track op en de kogeltrein brengt ons in hoog tempo naar Akita. Ook in Akita is het weer weer hartstikke mooi. En het is een aangename meevaller dat we niet ver met de koffers hoeven te sjouwen van het station naar het hotel. Dat hotel ziet er trouwens goed uit en hopelijkk doet de naam van het hotel het beste beloven voor het weer hier; Hotel Hawaii Mae. De kamers zijn net zo klein als de andere tot nu toe, maar we hebben een eigen wastafel, goede bedden en leuk uitzicht. Bovendien zijn het allemaal twee persoons kamers. Met meerdere personen op een kamer de afgelopen tijd, was heel gezellig, maar nu met twee man is ook wel even lekker rustig. De aankomst en het hotel zijn dus helemaal ok en wanneer de kamers zijn verdeeld en de bagage gedumpt, eten we snel wat op het station. We gaan opnieuw reizen per Shinkansen. We hebben nu al zo vaak met eze snelle, maar zeer comfortabele en op 10 seconden nauwkeurig rijdende trein gereisd, dat onze relatief schrale Intercityís wel weer even wennen zullen zijn straks in Nederland. Ik vindít trouwens leuk om met de trein te reizen hier. In de steden zien we vooral veel welvaart en rijke gebieden. In de trein zie je meer van het platteland en de dorpen en dat ziet er ook wat verpauperder uit. Akita is met 319.000 inwoners ook een stuk kleiner dan Tokyo (12.000.000) en Osaka (2.700.00) en lijkt wat provincialer. Dat merk je bijvoorbeeld aan hoe de mensen hier op ons reageren. Alsof we Aliens zijn soms... Maar misschien dat Akita als kleinere stad wel wat meer laat zien van de armoede die er in Japan ook zeker wel is. Ze hebben hier een heel mager stelsel voor sociale zekerheid en dat moet toch zichtbaar kunnen zijn.

Wat me nog steeds verbaasd is het landschap met de bergen/heuvels. Die lijken telkens in het landschap gevallen te zijn. Een stuk is dan vlak en opeens is er een bert/heuvel. Zonder bebouwing en alleen bomen. Het is goed te zien op fotoís, best wel bijzonder.

De reis met de kogeltrein brengt ons naar Kakunodate. In dit dorp hebben ze traditionele Samurai-huisjes. Het mooi om deze huisjes in hun omgeving te zien. De binnenkant is leuk, maar voor ons niet echt bijzonder meer. Het ziet er hetzelfde uit als de tempels en kastelen die we hebben gezien. In de tempel waar we overnacht hebben en het hotel in Sendai sliepen we zelfs in dergelijke kamers. We lopen nog wat rond en per toeval kom ik met een groepje terecht bij een gebouw met een grasveld waar meisjes in traditionele kleding met hele grote bogen aan het boogschieten zijn. Gaat allemaal met gewoontes en heel veel tradities, maar zeker leuk om eens te zien. Elke stap en handeling gaat met de grootste nauwkeurigheid en dat is nogal wat anders dan hoe we dat in Nederland zouden doen.

Om 18.17 gaat de Shinkansen weer terug naar Akita. In de avond kunnen we zelf weer in groepen gaan eten en het avondprogramma is vrij. Sommigen gaan gamen in een speelhal, anderen in het japanse bad.

Bertjan

Created on 10/22/2004 02:53 PM by RolandMe
Updated on 11/22/2004 01:08 PM by MartinW
 Printable Version

In cooperation with
IEEEScintilla
University of Twente

Sponsors
Werken bij Philips
Careers at Shell
MESA+
Freerider.nl