This is the website of the Shouraizou study project, which ended April 2005. The project has been a tremendous succes.
The website is archived to give you an insight into the project. Please notice that most content will be outdated and not applicable anymore.
Download the published reports ('Download Reports') or contact us ('Contact Information') for more information about Shouraizou.
Shouraizou
indent  Homepage
indent  Japanese 日本語版
indent  Project Summary
indent  Study Tour
indent  Study Tour (reports)
   indent  Osaka (01-08 nov)
   indent  Nara (09 nov)
   indent  Tokyo (10-17 nov)
     indent  10 nov (wo)
     indent  11 nov (do)
     indent  12 nov (vr)
     indent  13 nov (za)
     indent  14 nov (zo)
     indent  15 nov (ma)
     indent  16 nov (di)
     indent  17 nov (wo)
   indent  Sendai (18-20 nov)
   indent  Akita (21-22 nov)
   indent  Tokyo (23-24 nov)
indent  Study Tour (pictures)
indent  Pictures (other)
indent  Organization
indent  People
indent  References
indent  Download Reports
indent  Contact Information

Students
indent  Introduction
indent  Research Project
indent  Japanese Course
indent  Contract Research
indent  Japan Symposion
indent  Final Symposium

Companies
indent  General Information

Log In
Username

Password


Search Web Pages

15 nov (ma)

Maandag 15 november

He weekend is weer afgelopen, de hoofdpijnen zijn verdwenen en de meesten van ons hebben toch niet zoveel slaap ingehaald hadden als gepland. Vandaag gaan we weer serieus aan het werk met ons micro-onderzoek. Er staan twee excursies gepland voor vandaag, de eerste gaat naar NTT Labs en de tweede gaat naar Showa Shell.

Zoals we inmiddels gewend zijn in het Sakura hotel liggen onze bammetjes klaar om, al dan niet geroosterd, besmeerd te worden met jam en weggespoeld te worden met een of meerdere koppen verse koffie. Zoals het Japanse busmaatschappijen betaamt, staat de bus er ruim 20 minuten te vroeg. Hierdoor kunnen we van de ontbijttafel meteen de bus in rollen op weg naar Atsugi.

De meesten van ons pakken de busreis aan, ruim twee uur, om nog wat extra slaap te pakken, of nog wat werk voor te bereiden. Bij NTT aangekomen treffen we een aantal zeer verbaasde mensen aan. We waren namelijk een half uur te vroeg doordat we geen files gehad hadden. We wachten geduldig af en lezen ondertussen de folders die NTT al klaargelegd had voor ons. Het programma begint een kwartier eerder en we maken kennis met het bedrijf NTT. Daarna krijgen we een rondleiding langs drie onderzoeksruimtes waar een korte presentatie gegeven wordt door onderzoekers over hun project.

We zijn op bezoek bij het Basic & Core Technology Research Centre. Het eerste project dat we te zien krijgen is een chip die het aanleggen van uitgebreide optische netwerken in gebouwen gemakkelijker en minder duur moet maken. Het tweede project is basic research naar een femto-laser en het derde project ging over basic research naar nieuwe supergeleiders.

Hierna kregen we nog een kwartiertje om in een expositieruimte rond te kijken. In deze ruimte werden de nieuwe technologieen getoond en uitgelegd. Na dit kwartiertje kregen we nog een half uurtje de tijd om vragen te stellen aan de begeleiders van deze ochtend.

Hierna was het weer tijd om de bus in te gaan richting Showa Shell. Daar aangekomen was het eerst tijd voor de lunch. Helaas waren hier geen werknemers van Showa Shell bij aanwezig, maar het smaakte in ieder geval allemaal erg goed. Na de lunch kregen we een presentatie over de doelen van Showa Shell en de manier waarop ze deze doelen willen behalen. Na deze presentatie hadden we nog even de tijd om wat vragen te stellen en dat werd door het micro-onderzoek groepje dan ook uitgebreid gedaan.

Als afsluiting van onze excursie naar Showa Shell kregen we een rondleiding door de productie faciliteiten en test ruimtes van het bedrijf. We bezochten onder meer de cleanroom, waar we de werking en opbouw van de zonnepanelen uitgelegd kregen, en de ruimte waar de zonnepanelen afgewerkt werden. Na de rondleiders van vandaag bedankt te hebben, namen wij weer plaats in onze bus en vertrokken wij met de ondergaande zon richting Tokyo.

ís Avonds stond er niets gepland op het programma en iedereen heeft daar op zijn eigen manier invulling aan gegeven. Het was in ieder geval een dag waarin we weer veel gezien en geleerd hebben over twee bedrijven in Japan.

Michel Franken

Created on 10/22/2004 02:50 PM by RolandMe
Updated on 11/18/2004 12:39 PM by MartinW
 Printable Version

In cooperation with
IEEEScintilla
University of Twente

Sponsors
Werken bij Philips
Careers at Shell
MESA+
Freerider.nl