This is the website of the Shouraizou study project, which ended April 2005. The project has been a tremendous succes.
The website is archived to give you an insight into the project. Please notice that most content will be outdated and not applicable anymore.
Download the published reports ('Download Reports') or contact us ('Contact Information') for more information about Shouraizou.
Shouraizou
indent  Homepage
indent  Japanese 日本語版
indent  Project Summary
indent  Study Tour
indent  Study Tour (reports)
   indent  Osaka (01-08 nov)
   indent  Nara (09 nov)
     indent  09 nov (di)
   indent  Tokyo (10-17 nov)
   indent  Sendai (18-20 nov)
   indent  Akita (21-22 nov)
   indent  Tokyo (23-24 nov)
indent  Study Tour (pictures)
indent  Pictures (other)
indent  Organization
indent  People
indent  References
indent  Download Reports
indent  Contact Information

Students
indent  Introduction
indent  Research Project
indent  Japanese Course
indent  Contract Research
indent  Japan Symposion
indent  Final Symposium

Companies
indent  General Information

Log In
Username

Password






Search Web Pages





09 nov (di)

Dinsdag 9 november

Vandaag gaan we weer op pad, maar dit keer komen we niet meer terug in ons vertrouwde hotel Kinki, dat ons tot nu toe erg goed is bevallen. Gratis internet, telefoon op de kamer en een supermarkt naast de deur. Dus de koffers worden weer goed ingepakt en hopelijk blijven de overhemden ongekreukt. Onze bagage zal met een busje naar Tokyo worden gebracht, waar we morgen pas aan zullen komen. Eerst gaan we namelijk naar Mitsubishi en daarna naar Nara, de oudste hoofdstad van Japan, voor een cultuur excursie. Om half negen staat iedereen in pak en met gepakte koffers beneden in de lobby te wachten tot het busje komt. Maar het busje komt maar niet opdagen. Drie kwartier later besluit de commissie om niet te wachten en te vertrekken naar Mitsubishi met een gehuurde bus. Het hotel personeel zal zorgen dat de bagage wordt ingeladen in het busje.

Door de vertraging komen we drie kwartier te laat bij het bedrijf. Hierdoor wordt besloten dat we niet meer de nieuwe roltrap gaan bekijken, die bij het opstappen langzaam draait en in het midden snellen. Dit is wel erg jammer, omdat dit een van de hoogtepunten zou worden. Maar gelukkig staat er nog genoeg op het programma. Eerst krijgen we een snelle introductie van de ochtend planning en daarna worden we in twee groepen gesplitst. Groep 2 gaat eerst naar de cleanroom waar gewerkt wordt met radioactive straling om kleinere chips te maken in silicium. Het apparaat wat hiervoor nodig is hadden we ook al gezien in het klein op de Kyoto University en in het groot bij Spring 8. Hier bij Mitsubishi hebben ze een tussen vorm. Het leuke is dat we allemaal in het lab onze schoenen uit moeten doen en op slippertjes door de machines heen lopen. Dit geeft wel een komisch gezicht, al die studenten in pak met te kleine slippers. Helaas mochten we er geen foto’s maken! Hierna werden we naar de gadjets showroom geleid, waar alle nieuwe producten van Mitsubishi liggen opgesteld. Een nieuwe grafishe kaart met feedforward, waardoor het bewegende beeld scherper wordt. Een soort schermpje wat je voor een oog kan houden zodat je tv kan kijken of films. Een warmte sensor camera die ongekoeld is, enzovoorts. Vervolgens worden we weer in een zaal geleid waar de groepen weer gecombineerd worden. Hier krijgen we twee presentaties over MEMS die ze hier zelf maken en over de liften en roltrappen die zie aanbieden. Helaas werd het allemaal wat afgeraffeld omdat er erg weinig tijd voor was, waardoor het vragen uurtje een vragen minuutje was geworden. Dus om half een zaten we alweer in de bus, op weg naar Nara.

Nara werd in 710 gesticht en werd de hoofdstad van Japan en een van de prachtigste steden in Azie. Door het boeddhisme is de stad vol gebouwd met houten tempels en een mooi park met tamme herten (Shika), die als boodschappers van de goden worden gezien. Om half twee kwamen we aan in het park en kregen we geld en de gelegenheid om tot vijf uur het park en de tempels te bezichtigen. Maar eerst moest er gelunched worden. Iedereen zwerft uit over het park op zoek naar cultuur en eten. Na de lunch zijn toch wel de meesten naar de Todai-ji tempel gegaan. Deze tempel bestaat uit de Zaal van de Grote Boeddha (Daibutsuden). Deze 16 meter hoge Boeddha moest iedereen wel zien. Het moment dat je binnenkomt in de zaal is niet te beschrijven (toch zal ik het proberen). Nadat je over de grote drempel stapt en gewend bent aan de duisternis, doemt er voor je een immens groot beeld op dat je vredig aankijkt. Overal hangt een wierrook mist en branden kaarsjes. Naast het Boeddha beeld staan twee gouden Bosatsu’s, dit zijn twee verlichte wezens uit 1709 die even immens over komen als de Grote Boeddha zelf. Aan de rechterkant is een grote houten zuil waar een gat in zit. Men geloofd dat als je door het gat kunt kruipen, je het nirvana bereikt. Hierdoor staan grote rijen schoolkinderen op hun beurt te wachten om er door te mogen. Ook van onze groep zijn er een aantal door het gat heen gekropen!! Wie weet vinden zij het nirvana.

Voor de rest zijn verschillende groepen naar verschillende plekken in het park geweest. Sommige groepjes hebben het hele park doorgelopen, anderen hebben alleen nog een andere tempel bekeken. Met mijn groepje heb ik de Kofuku-ji-tempel bekeken met een pagode van vijf verdiepingen uit 1426 en hebben de schatkamers bekeken waaronder een beeld van een 6 meter hoge Kannon met duizend armen.

Na dit prachtige park is het tijd voor ons bezoek aan de boeddhistische tempel in Oji waar we ook blijven slapen. Na een reis van twee uur, komen we in het donker aan bij de tempel. Hier staat een monnik op ons te wachten om ons te begeleiden naar de tempel. Het kronkelige pad wat ons omhoog leidt, wordt verlicht door allemaal lantaarns. Overal staan kleine tempeltjes langs de weg. In het donker heeft de hele plek een mistieke sfeer. In de tempel moeten we onze schoenen uit voordat we de tatami matten betreden. In de slaapkamers liggen deze matten ook, waar we op gaan slapen. Er zijn ook twee badkamers waarin furio baden zitten. Dit zijn een soort van badkuipen met heet water, waar men met meerdere personen in kan baden. Het water wat gebruikt wordt komt van de bergen en heeft een geneeskrachtige werking. Het eten wordt ook geserveerd op tatami matten en het smaakt de een beter dan de ander. Na het eten maken we een avond wandeling naar de top van de berg, waar we een mooi uitzicht hebben. Een mooie afsluiting van onze drukke en mooie dag.

Sebastiaan van Loon

Created on 10/22/2004 02:47 PM by RolandMe
Updated on 11/11/2004 10:39 AM by MartinW
 Printable Version

In cooperation with
IEEEScintilla
University of Twente

Sponsors
Werken bij Philips
Careers at Shell
MESA+
Freerider.nl