This is the website of the Shouraizou study project, which ended April 2005. The project has been a tremendous succes.
The website is archived to give you an insight into the project. Please notice that most content will be outdated and not applicable anymore.
Download the published reports ('Download Reports') or contact us ('Contact Information') for more information about Shouraizou.
Shouraizou
indent  Homepage
indent  Japanese 日本語版
indent  Project Summary
indent  Study Tour
indent  Study Tour (reports)
   indent  Osaka (01-08 nov)
     indent  01 nov (ma)
     indent  02 nov (di)
     indent  03 nov (wo)
     indent  04 nov (do)
     indent  05 nov (vr)
     indent  06 nov (za)
     indent  07 nov (zo)
     indent  08 nov (ma)
   indent  Nara (09 nov)
   indent  Tokyo (10-17 nov)
   indent  Sendai (18-20 nov)
   indent  Akita (21-22 nov)
   indent  Tokyo (23-24 nov)
indent  Study Tour (pictures)
indent  Pictures (other)
indent  Organization
indent  People
indent  References
indent  Download Reports
indent  Contact Information

Students
indent  Introduction
indent  Research Project
indent  Japanese Course
indent  Contract Research
indent  Japan Symposion
indent  Final Symposium

Companies
indent  General Information

Log In
Username

Password


Search Web Pages

07 nov (zo)

Zondag 7 november

Een zondag in Nederland is vaak een rustige dag waarop het tevens rustig is op straat en men een wandelingetje maakt in een park. In Japan, zo hebben wij ervaren, is dit anders. De vierentwintiguurs economie gaat gewoon door en op straat is het even druk als anders. Ook bij culturele trekpleisters is het even druk met geuniformeerde schooljeugd als normaal. Dit hebben we ervaren, vandaag was namelijk een cultuurdag voor ons.

De commissie heeft gisteravond besloten dat we niet meer perse elke ochtend met z’n allen rijst, soep, tofu en salade hoeven eten, maar dat we ook zelf iets uit mogen kiezen. Goed plan! Veel mensen snakten naar een hollandse boterham, dus gingen de chocopuntjes, bolletjes en koude pizzabroodjes als warme broodjes over de toonbank. Om half 9 liepen we (velen met broodjes en een kopje koffie in de hand) richting station Osaka om aldaar richting Kyoto te vertrekken per trein en bus.

Tijdens het wandelen door Kyoto begon de weg langzaam bergop te gaan, enkele passen om de hoek wisten we waardoor dit het geval was. We zagen in de verte, verder bergop, een grote, boedistische tempel, de Kiyomizu-dera. Na een paar minuten kwamen we de eerste geisha’s (Japanse, wit geschminkte dames, in traditionele klederdracht) al tegen die door de vele studiereisdeelnemers graag werden gefotografeerd. Bergop gekomen hebben we een wandeling gemaakt bij de tempel. Alvorens het terrein op te mogen hebben we allemaal onze handen gewassen bij een speciale bak hiervoor. Hierna hebben we genoten van een wandeling tussen alle tempelgebouwen door.

Na de wandeling werd het tijd voor de tweede culturele ervaring van de dag. Per bus zijn we afgereisd naar een kasteel (Nijou-ji) uit de tijd van de Samurai en Shogun. Alvorens aan de wandeling te beginnen, hebben we nog even een hapje te eten gekocht in een supermarkt. Bij het kasteel, hebben we wederom rondgelopen in een immens grote tuin. Op een uitkijkpunt hebben we genoten van het uitzicht op het verleden van Japan met op de achtergrond de skyline van modern Kyoto.

Omdat we ons toch in Kyoto bevonden hebben we meteen maar de kans gegrepen om ook wat van de stad zelf te bekijken. Na een bezoekje aan ’s werelds bekendste fastfoodketen (volgens de borden ‘makudonarudo’) hebben we Kyoto station bezocht. Een absurd hoog gebouw, waar de kerstsfeer (het is 7 november!!!) er al goed inzat met een kerstboom en kerstliederen. Het station zelf was ruim 100m hoog en had diverse verdiepingen met winkels. Na dit bezoek zat de dag er nog niet op!

Omdat we enkele dagen eerder, wegens tijdgebrek, het bezoek aan Doutombori hebben moeten overslaan (een neonflashy wijk in Osaka), hebben we dit vandaag maar ingehaald. Om de 50 meter was een speelhal te vinden en van een beetje exploitatie van vrouwen waren de Japanners ook niet vies, heel bizar allemaal. Na enkele uren gamen in een speelhal en rondlopen door het drukke centrum hebben we een eind gebreid aan deze dag. Er ging echter nog iets mis..

Op het station van Kyoto had de commissie metrokaartjes gekocht voor de reis naar Doutombori. In plaats van een retourtje (wat niet mogelijk bleek te zijn) hadden we twee enkeltjes per persoon. Omdat we met twee enkeltjes van Enschede naar Utrecht ook niet heen en weer kunnen op dit traject, kwamen we ook in Osaka in de problemen. Toen Jos zijn kaartje door het apparaat haalde, ging een sirene af en kwamen van alle kanten metromedewerkers aangelopen. In het Engels probeerde Jos zijn ideeen duidelijk te maken terwijl de metromensen hetzelfde deden in het Japans. Tien minuten later was, met dank aan Johan, alles opgelost: ze lieten ons erdoor en zouden Osaka station door midden van een telefoontje op de hoogte stellen. Dit werkte perfect, iets dat ik me in Nederland niet voor kan stellen.. Tevreden van een interessante dag zijn we teruggekeerd naar ons hotel om de nachtrust te vatten.

Harald Profijt

Created on 10/22/2004 02:45 PM by RolandMe
Updated on 11/11/2004 10:38 AM by MartinW
 Printable Version

In cooperation with
IEEEScintilla
University of Twente

Sponsors
Werken bij Philips
Careers at Shell
MESA+
Freerider.nl